Novosti

Završetak vrtića u Tuhlju planira se do srpnja

Tekst i fotografije: Zagorski list

Dječji vrtić u Tuhlju u visokoj je fazi izgradnje i možemo se pohvaliti da radovi teku bez većih problema, rekao nam je načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja. – Ispravno smo odradili i dokumentaciju i javnu nabavu te sukladno s tim sklopili dobar ugovor. Izabrali smo kvalitetnog izvođača koji radove izvodi i prije nego su terminskim planom predviđeni. Daleko smo ispred rokova koji su predviđeni terminskim planom, a završetak izgradnje dječjeg vrtića predviđa se u lipnju ili srpnju ove godine. Uskoro slijede radovi na fasadi, na finalnom uređenju vanjskog prostora, a to ovisi o vremenskim uvjetima za što se nadamo da će biti dobri kao što su bili do sada. Nakon izgradnje slijedi tehnički pregled, izdavanje uporabne dozvole te optimistično vjerujemo da ćemo početkom nove pedagoške godine 2020./2021. otvoriti vrata za tuheljske mališane – objasnio je načelnik.

Unutrašnje uređenje

Trenutno se radi na unutrašnjem uređenju vrtića. – Zidovi se pripremaju za farbanje, radi se na uređenju i betoniranja podova, glazura, strojarske instalacije su gotove, vrlo skoro će se montirati kupaonice. Što se tiče unutarnjeg uređenja, ostat će malerski i keramičarski radovi, postavljena je stolarija, a počeli su radovi vanjske ovojnice odnosno fasade – rekao načelnik. Istaknuo je veliku zaslugu cijelog tima koji je pripremao projekt vrtića od 2015. godine od samog otkupa zemljišta preko pripreme projektne dokumentacije, javljanja na natječaje Agencije za plaćanja poljoprivredi i Mjere 7.4.1. pa do svih ugovora o osiguravanju sredstava. – Morali smo dio sredstava premostiti kreditom koje ćemo po dobivanju novca od Agencije vratiti i financijska konstrukcija je u cijelosti zatvorena. Vrijednost čitavog projekta je 8. 300.000 kuna od čega su 400. 000 kuna radovi koji su bili trošak Općine i koji nisu bili prihvatljivi u projektu poput priključka električne energije, priključka vode, plina. Zadovoljan sam vrijednošću koju smo postigli na javnoj nabavi jer je procijenjena vrijednost bila 6 600 000 kuna i to smo ostvarili financiranjem u stopostotnom iznosu mjere 7.4.1, a ostatak do postignute cijene od 7,9 milijuna kuna snosi Općina u iznosu od 1, 3 milijuna tisuća kuna što je gledajući praktične primjere u okolici vrlo dobro postignuta cijena – objasnio je načelnik.

Kapitalni projekt

Načelnik je istaknuo kako ovaj kapitalni projekt ima za veliku važnost za sve mještane. – Otvorenje vrtića biti će pravo veselje za Tuhelj jer smo mi mala sredina koja vrtić do sada nije imala. Više puta sam rekao u medijima da smo ruralno područje samo po geografskom području, a da se ruralni način života od davna izgubio jer mlade obitelji tu žive urbanim načinom života i nemaju mogućnost baka servisa što je nekada postajalo. Kad govorimo o demografskim mjerama, to ne mogu biti samo novčane naknade koje dajemo kao jedinice lokalne samouprave već moramo stvoriti uvjete da mlade obitelji žive i rade u Tuhlju – rekao je Hercigonja, naglasivši da je jedan od tih preduvjeta dječji vrtić, a drugi uvjet stabilan posao, stabilna plaća i stabilno okruženje. Da Općina Tuhelj brine o mišljenju svojih mještana govori i činjenica kako je Općina uključila i javnost odabira imena za vrtić. – U samo pet-šest dana došlo je stotinjak prijedloga mještana s prijedlogom imena za vrtić. Odabrat će se najbolji prijedlozi te će Općinsko vijeće u konačnici odlučiti kako će se vrtić zvati – najavio je Hercigonja.

Napišite komentar