Novosti

Zakonske obveze skrbnika pasa

Udruga prijatelji životinja u suradnji s Udrugom gradova provodi kampanju protiv zanemarivanja i zlostavljanja životinja. Putem informativnog letka o zakonskim obavezama skrbnika pasa građani se mogu informirati o obvezama, ali i visokim kaznama za neodgovorno ponašanje prema životinjama, ali i sugrađanima.

Općina Tuhelj pridružuje se ovoj kampanji te poziva sve građane na odgovornost, kako bi zaštitili životinje i održali grad čistim i ugodnijim za život.

Ukoliko ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja takve slučajeve prijavite komunalnom redarstvu u Jedinstveni upravni odjel Općine Tuhelj ( tel. 556-105), nadležnoj veterinarskoj inspekciji, a u slučaju zlostavljanja i policiji!

Ukoliko ste skrbnik životinje vaše obveze su:

NENAPUŠTANJE: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je kazna veća od 30.000 kn.

OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE: Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 6.000 kn.

KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprečava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi više od 30.000 kn.

SVI POTREBNI UVJETI: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne ljubimce, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30.000 kn, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.

OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

ČIŠĆENJE IZMETA i POVODAC: Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.

Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svoga psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoj grad čistim i ugodim za život.

Letak – prijatelji životinja

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=3363

Napišite komentar