Novosti

VAŽNA OBAVIJEST- propusnice su obavezne za napuštanje područja općine Tuhelj

Poštovane Tuhljanke i Tuhljani,

Obavještavamo Vas da je POTREBNO IMATI PROPUSNICU za putovanje u Grad Klanjec te općine Kumrovec, Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli.

Naime, prema Odluci Stožera civilne zaštite RH o  dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj od 8.4.2020. godine dana je mogućnost lokalnim stožerima da na temelju sporazuma omoguće građanima kretanje bez propusnica u lokalnim sredinama koje su prostorno povezane u jedinstvenu cjelinu, a sve sa ciljem da im se olakša svakodnevni život.

U postupku izdavanja propusnica uvidjeli smo da je nasušna potreba naših mještana posjećivanje liječnika, odlazak u banku i obavljanje drugih administrativnih poslova u gradu Klanjcu te da brojni Tuhljani imaju poljoprivredne površine u okolnim općinama. Stoga smo zajedno s okolnim lokalnim jedinicama potpisali Sporazum o zajedničkom koordiniranju poslova i  aktivnosti civilne zaštite na području Grada Klanjca i općina Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela. Sporazum je napravljen prema svim, onda važećim uputama Stožera civilne zaštite RH te je dostavljen Stožeru civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije koji je sve sporazume s područja naše županije dostavio Stožeru civilne zaštite RH.

U subotu, 11.04.2020. godine primili smo Uputu Stožera civilne zaštite RH o načinu dostave i primjeni sporazuma koje zaključe jedinice lokalne samouprave radi zajedničkog obavljanja poslova civilne zaštite u kojoj je navedeno da se sporazumi mogu potpisati na temelju odluke predstavničkog tijela, tj. u našem slučaju Općinskog vijeća Općine Tuhelj. Stoga je naš Sporazum nevažeći, što znači da za napuštanje prostora općine Tuhelj morate imati propusnicu.

Da bi na temelju sporazuma mogli omogućiti nesmetano kretanje na području gore navedenih lokalnih jedinica, potrebno je održati sjednice općinskih vijeća svih 4 općina i gradskog vijeća Grada Klanjca te će na temelju njihove odluke općinski načelnici i gradonačelnik potpisati sporazum.

Žao nam je što je došlo do ove situacije, ispričavamo se svim našim mještanima na mogućim neugodnostima koje je ova administrativna zavrzlama prouzročila te Vas molimo za strpljenje dok se ne odrade administrativne prepreke za donošenje sporazuma koji će omogućiti našim mještanima kretanje na području Grada Klanjca te općina Kumrovec, Kraljevec na Sutli i Zagorska Sela bez propusnica.

Sve daljnje aktivnosti vezane za novonastale okolnosti oko izdavanja propusnica bit će dogovorene na sjednici Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, koja će biti održana u utorak, 14. travnja 2020. godine, s početkom u 09,00 sati.

 

Načelnik Općine Tuhelj

Mladen Hercigonja

Napišite komentar