Novosti

Uređenje prometnog otoka u Tuheljskim Toplicama

Općina Tuhelj je u želji da svojim stanovnicima i gostima unaprijedi i uljepša javni prostor pristupila krajobraznom oblikovanju prometnog otoka na frekventnoj lokaciji u neposrednoj blizini Terma Tuhelj. Odvažan odabir je bio dizajn u duhu suvremene krajobrazne arhitekture i tzv. New Perennial Movement-a, pokreta kojeg predvodi krajobrazni arhitekt Nizozemac Piet Oudolf te Noel Kingsbury, James Hitchmough i ostali. Karakterizira ga korištenje gusto sađenih grupacija velikog broja trajnica i ukrasnih trava, a inspiraciju pronalazi u prirodnim biljnim zajednicama. Prometni otok dizajniran je tako da se doživljava uvijek iznova, ovisno iz kojeg smjera se dolazi i koje je godišnje doba. Izveden je u jesen – najbolje doba za sadnju biljaka budući da se sadnice tada bolje ukorjenjuju te spremno dočekuju proljeće i novi vegetacijski period.

Na ukupnoj površini prometnog otoka od 452m2 posađeno je 486 komada sadnica nabavljenih iz OPG-a te 48 komada sadnica grmova i pokrivača tla, uključujući zimzelene koje će unijeti boju u zimskim mjesecima. Uz to, zimi će trajnice i ukrasne trave ostajati neorezane budući da mnogobrojne odabrane vrste imaju impresivnu strukturu i zanimljive tučke i mahune te s mrazom prekrivenim ukrasnim travama daju vizualni interes tijekom mirnih zimskih mjeseci. Zasađeno je ukupno 35 vrsti biljaka, od toga od svake vrste minimalno tri komada. Neke od posađenih biljnih vrsta su tisa, rušvica ili merala, puzajuća borovica, bor krivulj, ehinaceja, sikavica, plava vlasulja, gaura, plamena zvijezda, beskoljenka, ruska kadulja, germanski čistac. Sadne površine su omeđene površinama riječnog oblutka ispod kojih se nalazi geotekstil koji sprječava rapidno širenje korova. Projekt uređenja prometnog otoka izradila je tvrtka Kostalgrad-projekt d.o.o. iz Pregrade, a temeljem postupka jednostavne nabave za izvođača radova izabrana je tvrtka Araucaria d.o.o. iz Zagreba. Vrijednost izvođenja radova iznosi 55.250,63 kuna, a navedena financijska sredstva osigurana su iz prihoda boravišne pristojbe koju je Općina prema zakonu dužna namjenski utrošiti u uređenje mjesta.

Investicijom u takvo suvremeno krajobrazno uređenje prometnog otoka postignuto je dugoročno rješenje kroz 10 godina. Tuhelj i Tuheljske Toplice u svakom smislu predvodnici su hrvatskog kontinentalnog turizma te važna destinacija na karti turizma općenito, stoga smo željeli da ulazak u naše mjesto bude reprezentativno uređen, što je svakako postignuto ovakvim suvremenim krajobraznim uređenjem. – Radujemo se početku proljeća kad će biljke u novom vegetacijskom periodu postignuti svoju pravu veličinu – rekao nam je tom prilikom načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja. Prometni otok će se održavati povremenim plijevljenjem korova i orezivanjem trajnica i ukrasnih trava krajem zime ili u rano proljeće, prije novog vegetacijskog razdoblja.

Napišite komentar