Novosti

Puhački orkestar Lipa

Puhački orkestar „Lipa“ Tuhelj djeluje od 1927. kada je, kao što kaže priča, osnovan u gostionici „Pod lipom“ pod nazivom Limeno glazbeno društvo Lipa-Tuhelj. Tada se u malenom društvu ljudi rodila ideja o osnivanju vlastitog orkestra, a uz mnogo truda i odricanja tadašnjih članova krenulo se u realizaciju tog projekta. Danas je to jedna velika udruga koja broji pedesetak talentiranih članova, pretežito djece i mladih, a orkestrom već četrnaestu godinu zaredom ravna prof. Ivan Kšenek. Članovi svojim kontinuiranim napretkom, entuzijazmom i repertoarom žele dokazati svoju važnu ulogu u promociji mjesta, ali i promociji glazbe i amaterizma općenito.

Orkestar sudjeluje na nastupima i manifestacijama diljem Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske te susjedne Slovenije. Na županijskim smotrama svojim se programom predstavlja od 2004. godine, a već 2005. godine odlazi na državnu smotru u Crikvenicu. Među najvećim uspjesima orkestra je sudjelovanje na Međunarodnom natjecanju orkestara u Splitu 2015. godine gdje orkestar osvaja drugo mjesto u C kategoriji, a 2016. na 30. Susretu puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom orkestar osvaja drugo mjesto u B kategoriji koncertnog programa.

Ove godine je orkestar sudjelovao na kvalifikacijskom preslušavanju za državnu smotru puhačkih orkestara u Špičkovini. Predstavio se s 3 kompozicije: Intrada, Fuga i Ples (Mario Komazin), Spiraling (Ivan Božičević) i At the World’s End (Hans Zimmer). Intonativno točni, izbalansirani, poštuju dinamiku, sigurni, precizni, efektivni, moćni, samo su neki od komentara selektora profesora Šime Vulelije. Svojim radom, zajedništvom i ljubavlju prema glazbi, orkestar je i ove godine izborio plasman na Državnu smotru puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom 9. i 10. lipnja te potvrdio kako je jedan od najboljih orkestara Krapinsko-zagorske županije u B kategoriji koncertnog programa. Na 32. susretu puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom Puhački orkestar „Lipa“ Tuhelj je osvojio ZLATNU PLAKETU S POHVALOM s ostvarenih 92.21 boda čime je zauzeo 2. mjesto u B kategoriji koncertnog programa u konkurenciji od 9 orkestara.

Puhački orkestar „Lipa“ Tuhelj aktivno svira i sudjeluje na svim svečanostima općinskog, županijskog, državnog te ujedno i vjerskog karaktera. Članovi orkestra puno rade na poboljšanju kvalitete sviranja, a trude se surađivati s okolnim orkestrima te ostalim društvima i pojedincima. Zato na svakom cjelovečernjem koncertu koje orkestar održava već dugi niz godina imate priliku vidjeti mnoge goste, sve od KUD-a Naša Lipa i Desinićkih mažoretkinja do poznatih sopranistica Josipe Lončar i Ilijane Korač Teklić.

Ulaganjem u svaku aktivnost, sa puno truda i rada ovaj orkestar postao je ponos svih članova, njihovih obitelji i cijelog Tuhlja. Ambicija i želja za napretkom guraju orkestar naprijed, a svaki novi uspjeh potiče članove da se trude još više i još jače.

 

Kontakt:

Alen Kundih (dirigent): 098 9249296

Josip Ilić (predsjednik): 098 9045520

Darko Kuhar (tajnik): 099 9921412

Miroslav Ovčarić (kapelnik): 098 535824

e-mail adresa: polipatuhelj1927@gmail.com