Novosti

Kuburaška udruga Gromovi Zagorja

U rano proljeće 1998. g. malo i vrlo mlado društvo iz Tuheljskih  Toplica otkrilo je ljepotu kubure i bogatstvo tradicije vezane uz nju.  Na prijedlog Mladena Horvatin i Nenada Žnidarec,  19.03.1998.godine u Tuheljskim Toplicama održana je osnivačka  skupština kuburaške udruge na kojoj su uz glavne pokretače bili  prisutni: Darko Ostrež, Tomislav Pukljak, Miljenko Pukljak, Darko  Pavlinić, Mirko Horvatin, Mario Koprivnjak, Krunoslav Večerić,  Tomislav Sinković, Danijel Leš i Tomislav Posavec.

Na toj skupštini udruga je dobila ime ”GROMOVI ZAGORJA”. Prisutni su dobili napisan prijedlog statuta kojeg su pročitali i uz male izmjene prihvatili jednoglasno. Temeljem tog statuta je izabran je prvi predsjednik udruge  – Mladen Horvatin, upravni odbor – koji čine 9 članova i nadzorni odbor od 3 člana. Za tajnika je odabran Nenad Žnidarec, a za blagajnika Darko Ostrež.

Članovi udruge su ubrzo nabavili kubure i osmislili izgled grba, koji je sastavni dio odore koju su članovi uspjeli isfinancirati u iduće dvije godine.
Udruga je 2001.godine sudjelovala na županijskoj smotri u Radoboju na kojoj je bila u finalu te je ždrijeb odlučio da ne bude prva, ali je zato pobrala simpatije publike kao najmlađa udruga i sa najmlađim članovima.  Udruga je još sudjelovala na smotri 2004. u Pregradi i 2005. u Prišlinu.

2000.godine predsjednik Mladen Horvatin odlazi na odsluženje vojnog roka, pa za predsjednika dolazi Miljenko Pukljak, kojeg ubrzo zamjenjuje Nenad Žnidarec. Od 2003 godine udrugu vode Darko Ostrež kao predsjednik, Mladen Horvatin kao tajnik, a Igor Pukljak je blagajnik. Funkciju zapovjednika, koja je prema novom, vrlo strogom zakonu, jako bitna i važna,obnaša Mladen Ježek.

Udruga je 2003.godine dizajnirala i dala izraditi zastavu pa sada može još ponosnije nastupati na smotrama i ostalim manifestacijama kao što su obilježavanje vjerskih i državnih blagdana i praznika. Udruga se vrlo rado odaziva na razne pozive za uveličavanje proslava.

Na skupštini održanoj 26.02.2005.godine udruga je promjenila neke stavke statuta zbog prilagodbe novom zakonu o eksplozivnim tvarima i zbog lakšeg funkcioniranja.

Od osnivanja, udruzi su se priključili brojni poznanici i prijatelji koji su u sebi pronašli dovoljno ljubavi prema tom starinskom običaju. Na žalost (a najveću za našim dobrim i velikim prijateljem Mirom Golubom kojeg ćemo se uvijek s veseljem i radošću sječati) neki su nas i napustili, pa danas udruga ima 34 redovna člana, a to su: Badel Krunoslav, Duka Mario, Fekeža Tomislav, Golub Tomislav, Horvatin Mirko, Horvatin Mladen, Horvatin Stjepan, Ježak Dubravko, Ježek Mladen, Koprivnjak Mario, Kos Ivan, Kovačićek Mirko, Kovačićek Velimir, Kovačićek Valentin, Kramarić Marko, Kuhar Miljenko, Leš Danijel, Mihalić Josip, Ostrež Darko, Obrubić Stjepan, Pavlinić Darko, Pavlinić Željko, Penezić Goran, Peremin Igor, Posavec Tomislav, Pukljak Dražen, Pukljak Igor, Pukljak Miljenko, Pukljak Tomislav, Rožić Robert, Sinković Tomislav, Tkalčić Željko, Vinković Marijan, Vinković Tomica i Zebolc Damir, te Kranjčec Stanko kao počasni član.

Kuburaškoj udruzi “GROMOVI ZAGORJA” iz Tuheljskih Toplica 2006. godine pripala je velika čast da organizira županijsku smotru kuburaških udruga. Smotra se održala u subotu 27.05.2006.godine na prostoru Termi Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, sa cca 250 kuburaša, što je najviše do sada. Učestvovale su i udruge i izvan naše županije, jer se ljubav prema starim običajima i volja za očuvanjem tradicije pucanja iz kubure proširila i izvan Hrvatskog Zagorja.

Predsjednik udruge je Mladen Ježek, tel:098/937-97-29