Novosti

U Tuhlju održana 8. sjednica Savjeta mladih KZŽ

U Tuhlju, 07. listopada 2016.

 ”Razvoj građanske kompetencije mladih u KZŽ”

Savjet mladih KZŽ na 8. sjednici donio Program rada za 2017.godinu

 

U petak, 07. listopada 2016.  Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije održao je u Tuhlju svoju 8. sjednicu s temom ”Razvoj građanske kompetencije mladih u KZŽ”.

Svrha tematske sjednice bila je rasprava o razvitku mladih na području KZŽ ka aktivnim i odgovornim građanima koji znaju svoja prava i odgovornosti te se ponašaju u skladu s njima. Rezultati istraživanja organizacija civilnog društva pokazuju kako mladi ne posjeduju znanja iz područja ljudskih prava, politike i političkih procesa, kao ni osnovna znanja o demokraciji i demokratskim procesima, ali također i kako mladi  smatraju te sadržaje važnima za život u suvremenom društvu. Politika i gospodarstvo sadrži dio tih sadržaja koji se tiču političke i gospodarske dimenzije no, kao što istraživanja i pokazuju, ne razvija mlade kao aktivne i odgovorne građanine koji sudjeluju u svojim zajednicama, istaknula je predsjednica Županijskog savjeta mladih Veronika Kolman.

Radi konkretnijih informacija o navedenoj temi za područje KZŽ, sjednici su prisustvovale Tajana Broz, voditeljica programa Društveni aktivizam i politički procesi u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Snježana Romić, predsjednica Županijskog povjerenstva za provođenje Smotre projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja. Članovima trećeg saziva Županijskog savjeta mladih pridružili su se u raspravi i predsjednik Savjeta mladih Općine Tuhelj Tomislav Tramišak i zamjenik načenika Općine Tuhelj Mladen Hercigonja. Time je Županijski savjet mladih nastavio raditi po konceptu „tematskih sjednica“ na kojima  relevantni govornici iz određenog područja društvenog, političkog ili kulturnog života KZŽ izlažu opće i statističke podatke, te svoja stručna gledišta, a na temelju kojih Savjet mladih formulira  preporuke prema nadležnim institucijama. Stoga su po završetku sjednice formulirane preporuke političkim strankama u KZŽ po pitanju sudjelovanja mladih na listama za lokalne izbore, te njihovim podmlatcima po pitanju edukacija mladih članova i simpatizera stranaka u cilju aktivnijeg angažmana mladih na političkoj sceni. Uz druge preporuke, Savjet mladih predlaže i veću otvorenost za prijedloge mladih, te više izdvojenih financijskih sredstava za programe građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama.

Na sjednici donijet je i Program rada Županijskog savjeta mladih za 2017.godinu, u kojem se predviđaju tri tematske sjednice po pitanju važnosti lokalnih programa djelovanja za mlade, nasilju među mladima i participacije mladih žena u odlučivanju. U suradnji s organizacijama civilnog društva i Krapinsko-zagorskom županijom sljedeće godine Savjetu mladih predstoji i revidiranje Regionalnog programa djelovanja za mlade. Županijski savjet mladih bit će domaćin Koordinacije županijskih savjeta mladih Hrvatske, no sudjelovat će i na sjednici Koordinacije u Karlovcu, te sjednicama Youth Regional Networka koji okuplja regionalne savjete mladih na razini Europske Unije  radi razmjene iskustava, preporuka i primjera dobre prakse, te koordinacije aktivnosti na europskoj razini.

 

Veronika Kolman

Predsjednica Savjeta mladih KZŽ

Napišite komentar