Novosti

Svečano otvorenje Dječjeg vrtića Potočić Tuheljski i svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine

Uoči svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Tuhelj povodom Dana općine i blagdana župe Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je otvoren Dječji vrtić Potočić Tuheljski. Vrtić je započeo s radom još 10. svibnja, a projekt izgradnje započeo je 2015. godine otkupom zemljišta od župe i izradom projektno – tehničke dokumentacije. U kolovozu 2018. prijavljen je za financiranje na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a ugovor o financiranju projekta s Agencijom potpisan je u prosincu 2018. godine. Projekt je vrijedan 8,6 milijuna kuna i sufinanciran iz fondova EU u iznosu od 6,6 milijuna kuna.

‘Izgradnja je započela u rujnu 2019. godine, a u travnju ove godine objekt je završen i 10. svibnja su se po prvi puta u vrtiću mogli čuti dječji smijeh i igra. To nam je najbolja nagrada za sav rad i trud u realizaciji projekta – rekao je načelnik Mladen Hercigonja, uz zahvale svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta. – Značaj ovog projekta za naš kraj je nemjerljiv i obilježit će budućnost mnogih generacija naših Tuhljanki i Tuhljana.

Ravnateljica vrtića Ana Ricijaš zahvalila je načelniku i svima koji su pomogli u realizaciji projekta. ‘Jako smo ponosni na zdanje koje se savršeno uklopilo u naš krajobraz. Nemojmo zaboraviti da srce vrtića čine djeca i da smo svi mi ovdje samo zbog djece. Hvala roditeljima koji su nam dali povjerenje i učinili nas privilegiranima da sudjelujemo u odrastanju njihovog najdragocjenijih blaga, a to su njihova djeca, rekla je ravnateljica.

Župan Željko Kolar čestitao je Tuhljankama i Tuhljanima na sjajnom projektu. ‘Ako znamo da su djeca u odličnim uvjetima, u rukama odličnih teta, ako u školama stvorimo uvjete da djeca bezbrižno uče i rade, onda i mi na svojem poslu možemo dati svoj maksimum. Razvitak svake sredine počinje od tih uvjeta. Tuhelj je dugo čekao ovakav i ovaj projekt, ali konačno je došla ekipa koja je pokazala da zna i može i preko europskih sredstava realizirala je ovaj projekt. Čestitam svima koji su sudjelovali u izgradnji vrtića i provedbi projekta, rekao je župan Kolar i ravnateljici uručio prigodan poklon Krapinsko – zagorske županije, veliku kutiju punu igračaka.

Vrtić su presijecanjem vrpce zajednički službeno otvorili načelnik Hercigonja, župan Kolar i dvoje vrtićaraca, a blagoslovio ga je tuheljski župnik Dragutin Šengula.

‘Danas stojimo ovdje svi skupa sretni i ponosni, posebno djeca i njihovi roditelji i svi budući roditelji djece koja će u ovim prostorima krenuti u odgoj i obrazovanje. Ovakvo lijepo djelo je na ponos našem Tuhlju – rekao je vlč. Šengula.

Svečanu sjednicu povodom Dana općine Tuhelj i blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije otvorio je predsjednik Vijeća Robert Romić.

Načelnik Mladen Hercigonja nije govorio puno o prošlosti već o budućim projektima. Kazao je tek da je period od posljednje svečane sjednice obilježen izazovima i događanjima, no u tom su periodu ostvareni i značajni rezultati na koje mogu biti ponosni. ‘Usprkos koroni uspjeli smo odraditi sve planirane projekte komunalne infrastrukture. U ova teška vremena posebno nas veseli činjenica da smo uspjeli financirati mnogobrojne pomoći i poticajne mjere koje obuhvaćaju sve dobne skupine naših stanovnika, rekao je načelnik Hercigonja posebno istaknuvši i vrtić Potočić Tuheljski, najvažniji uspješno završen kapitalni projekt. Uz vrtić posebno njega i njegov tim veseli što su prijavom kod Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade ostvarili pomoć za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u iznosu od 181.500 kuna što je omogućilo oslobođenje roditelja djece plaćanja dijela vrtića za jedan mjesec. ‘U nadolazećem razdoblju čeka nas realizacija projekta koji će značajno poboljšati kvalitetu naših stanovnika i promijeniti vizuru našeg Tuhlja. To je prijavljen projekt rekonstrukcije i opremanja prostora Općine u društveni dom u Tuhlju. Taj prostor nalazi se na katu iznad vatrogasnog doma i po uređenju planira se dodijeliti na korištenje našim udrugama, najavio je načelnik Hercigonja dodavši da je vrijednost tog projekta šest milijuna kuna. ‘Slijedi rušenje objekata u centru Tuhlja koje smo kupili s ciljem da na tom mjestu izgradimo parkiralište koje nam je više nego potrebno, rekao je načelnik Hercigonja dodavši da odmah nakon toga planiraju izraditi projektnu dokumentaciju za izgradnju parkirališta. Gotova je projektna dokumentacija i pravomoćna građevinska dozvola za uređenje i izgradnju trga u centru Tuhlja. Načelnik Mladen Hercigonja zahvalio se svima na radu i uspješnoj suradnji. Posebno se zahvalio svojoj zamjenici u prošlom mandatu Veroniki Kolman te velečasnom Dragutinu Šenguli koji je u ovoj župi bio osam godina, a nakon blagdana Velike Gospe odlazi u drugu župu.

Uime prisutnih gradonačelnika i načelnika obratio se gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek koji je također čestitao na svemu napravljenom, zaželio puno uspjeha u planovima za sljedeće razdoblje te je čestitao Dan općine i blagdan župe uz želju da novoizgrađeni vrtić bude ubrzo premali jer je to znak da će ovdje ostati ljudi živjeti i da će se ovo mjesto dalje razvijati. Također, pohvalio je tuheljske udruge koje mogu biti primjer svim ostalima u Zagorju.

Dan općine i blagdan župe čestitao je i Franc Vovk, župan prijateljske općine Dolenjske Toplice.

Župan Željko Kolar čestitajući Dan općine i blagdan župe rekao je da je ove svečanosti obilježilo službeno otvaranje vrtića na čemu je također čestitao. Rekao je da ga posebno veseli što ima nekoliko gotovih projekata s građevinskim dozvolama i čeka se samo raspisivanje natječaja za njihovo apliciranje. Iskoristio je priliku i oprostio se od vlč. Šengule. ‘U ovih osam godina imali smo sjajan partnerski odnos sa župom u Tuhlju i velečasnim koji razumije ljude, potrebe malog čovjeka i koji izuzetno široko vidi i gleda. Zbog toga zahvaljujem na suradnji koju smo imali, rekao je župan Kolar dodavši da je uvijek dobrodošao u ovu županiju. Čestitao je nagrađenima. ‘Ostali smo nešto dužni za projekt u školi i to ćemo sada promijeniti. Proširili smo ga i radimo projekt kompletne energetske obnove škole, promijenit ćemo krovište, kotlovnicu, fasadnu ovojnicu i stolariju i vjerujem da ćete nam oprostiti za ovo kašnjenje, najavio je župan Kolar.

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da je zadovoljstvo biti u Tuhlju, u ugodnoj atmosferi, u Tuhlju koji raste, gospodarski se razvija, a Terme Tuhelj su i dalje centripetalna sila koja privlači. ‘Nadam se da će i šira zajednica uhvatiti priključak i otvarati neke nove komplementarne sadržaje. ‘Vaš posao koji ste napravili sa skromnim proračunom, napavili ste i s novcem za kojeg nije bitno odakle dolazi. Bitno je da ste prepoznali prioritete, a to je vrtić, vaša kapitalna investicija, rekao je Hajdaš Dončić.

Dodijeljene su i javna priznanja. Novčanom nagradom nagrađene su najbolje učenice s područja općine: Martina Tušak,  Veronika Barlović i studentica Sandra Hercigonja.

Ivana Posavec dobitnica je Priznanja za razvoj civilnog dtuštva za dugogodišnji doprinos i rad u KUD-u Naša lipa Tuhelj, Josip Bračun za dugogodišnju potporu i doprinos u radu DVD-a Tuhelj te Tomislav Turk za dugogodišnji doprinos i rad u Kuburaškom društvu Munja Tuhelj, Goran Đulić za  doprinos zaštiti i unapređenju okoliša općine Tuhelj i Dario Glogoški za promicanje imena Tuhelj te izuzetan doprinos sportu i kulturi.

Načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja uručio je i sliku tuheljskog slikara Marijana Zanoškog velečasnom Dragutinu Šenguli koja će ga uvijek podsjećati na Tuhelj. U emotivnom govoru vlč. Dragutin rekao je da mu je Tuhelj doista drugi dom, kako mu je drago što su svi zajedno uspjeli oni koji su se trudili, a najveća želja mu je da ga načelnik ubrzo nazove i kaže da je vrtić premali i da ga treba proširiti.

 

 

Napišite komentar