Novosti

SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI – DUBROVNIK 2014.

Mladi tuheljske župe, predvođeni župnikom vlč. Dragutinom Šengulom, sudjelovali su na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014., zajedno s prijateljima iz susjednih župa. U subotu, prvog dana susreta, u ranim jutarnjim satima stigli smo u Dubrovnik. Po gradu se moglo prolaziti samo pješice, pa je glavni rekvizit bila kišna kabanica. Kako je kiša padala različitim intenzitetom, taman kad bismo se malo osušili, opet bi sve krenulo ispočetka. Ali kršćani znaju da je žrtva sastavni dio života. Uz mnoštvo drugih mladih nastojali smo razgledati staru gradsku jezgru i sudjelovati u nekim programima na raznim lokacijama u gradu. U ranim popodnevnim satima procesija se sa Straduna uputila prema luci Gruž. Mladi tuhljani su cijelim putem predvodili pjevanje duhovnih pjesama, šireći tako radost i na druge sudionike. A da se u silnom mnoštvu nitko ne bi izgubio, za to se pobrinula naša vesela „ružica“ koju su svi pažljivo slijedili.
U luci Gruž je središnje misno slavlje predvodio domaćin, dubrovački biskup Mate Uzinić. On je u propovijedi istaknuo: „Onaj tko ljubi Boga iznad svega, a bližnjega kao sebe samoga, može biti doista potpuno slobodan.“ Mladima je poručio da nas je Bog stvorio slobodne, da nas Bog uvijek ljubi i ne pamti naše grijehe, on sve zaboravlja, on nas sve voli. „Nadam se da ćete danas u Kristu prepoznati Boga koji vas na ništa ne prisiljava, ali vam se nudi. Nudi vam svoju ljubav.“ Uz odnos prema Bogu i bližnjemu, važan je i odnos prema samome sebi: „Mladi, morate cijeniti svoje dostojanstvo. Nemoj se zanemarivati, podcjenjivati. Trudi se biti svaki dan bolji.
Istaknuo je i problem: „Mi katolici smo nekad malo prepotentni: sebe cijenimo, a druge ne. Moramo vjerovati jedni drugima, moramo se međusobno povezivati, graditi dobro mišljenje.“ Drugi problem je kad mladi katolici kažu da nisu uključeni u ništa: „Ne možete biti nigdje, morate se uključiti u svoje župne zajednice! Pozivam vas da na Crkvu ne gledate kao nešto tuđe, nego da ju prepoznate kao svoju zajednicu i da ju izgrađujete.“ Na kraju, biskup je mlade pozvao za odgovoran odnos prema društvu, prirodnim i kulturnim bogatstvima: „Budite zainteresirani za društvene procese. Imamo odgovornost za našu zemlju, naša prirodna bogatstva. Nemojmo dati prodati sebe!“Zaključio je riječima svetog Ivana Pavla II.: „Blagoslivljam vas mlade i kažem: HRABRO!“
Nakon misnog slavlja na kraju kojeg se ukazalo i sunce, najavljen je slijedeći SHKM 2017. u Vukovaru, što je sve jako obradovalo. Slijedila je šetnja od nekoliko kilometara do autobusa, i dolazak u Mokošicu gdje su svi bili jako lijepo smješteni po obiteljima. Drugoga dana sudjelovali smo na misnom slavlju koje je predvodio križevački grkokatolički biskup Nikola Kekić, te smo na taj način imali priliku upoznati bogatstvo Crkve u njenoj različitosti. Nakon objeda u obiteljima, vratili smo se u Dubrovnik da ga još jednom doživimo na drugi način: okupanog suncem i s manje gužve. Na našem povratku, u autobusu pjesma nije prestajala sve do ponoći, bilo uz gitaru, bilo uz harmoniku. A i jedna kratka promjena vozača na ugibalištu pretvorila se u spontanu zagorsku zabavu kad smo se susreli s mladima iz Cestice pa svi zajedno zapjevali i zaplesali.
Geslo susreta je „Na slobodu pozvani“. Sve riječi koje nam je biskup Mate uputio, na neki način je u praksi pokazao naš župnik. Pokazao je da ima povjerenja u mlade i da mladima treba dati slobodu. Neke ranije dogovorene termine i planove prilagodio je tako da što više toga doživimo. Radosno je s nama pjevao, malo na jednoj strani autobusa, malo na drugoj. Nije nedostajalo smijeha i veselja. U znak zahvalnosti za sve što čini za mlade u našoj župi, poklonili smo mu jedan reljef Dubrovnika. Zahvaljujemo i općini Tuhelj što je svojom novčanom pomoći prepoznala važnost ovog susreta na kojem je sudjelovalo 35 000 mladih vjernika iz cijele Domovine.
Danijel Herceg

Napišite komentar