Novosti

STUDIJSKO PUTOVANJE UDRUGE TRS

“Udruga Vinogradara, Vinara i Prijatelja dobrog vina “TRS” – Tuhelj uz potporu Općine Tuhelj i prilog članova udruge s članovima obitelji ostvarila je planirano studijsko putovanje kod Gradišćanskih Hrvata, Burgenland (Gradišće Hr.), Austria.
Prvo smo posjetili vinariju “Ramushof Jagschitz” sa stoljetnim iskustvom u vinogradarstvu i vinarstvu obitelji Jagschitz. Zadnjih 30-ak godina DI. Dorothea i DI. Franz Jagschitz njeguju tradiciju i povijest svojih predaka u vinogradarstvu i ugostiteljstvu. Tradicija će se nastaviti u obitelji kako nam je rekla gđa. Dorothea.
Uz vrlo ugodnu dobrodošlicu i druženje gđa. Dorothea prezentirala je rad u vinogradima te podrumarenju do njihovih vina koja su zastupljena na tržištu Austrije. Članovi udruge “TRS” sa zanimanjem su pratili prezentaiju domaćina te uz pitanja ostvarili ugodno druženje. Široki izbor vina obitelji Jagschitz kreće se od bijelih vina, crnih vina pa sve do pjenušaca.
Uz srdačan pozdrav napustili smo vinariju “Ramushof Jagschitz” u mjestu OSLIP, (Uzlop Hr.), Burgenland i uputil se na ručak “Gasthause Karlich” mjesto Gemeinde Sigendorf,CINDROF, Burgenland.
Poslje ručka i kratkog odmora uputili smo se u sljedeću vinariju “ Weingut Mate” koju posjeduje Mato Klikovits s obitelji. Gosp. Mate je poznati Gradišćanski Hrvat koji svojim dugogodišnjim radom i aktivnošću štiti i promovira očuvanje tradicije, običaja i jezika Gradišćanskih Hrvata.
Uz degustaciju vina i prezentaciju proizvodnje i način “bačvarenja” gosp. Mato i gosp. Igor Preselj u detalje su članove udruge ‘TRS’ upoznali s vinogradarstvom i vinarstvom u regiji Burgenland. Upoznali sa zahtjevnom mikroklimom koja ima izrazit utjecaj na vinogradarstvo u tom području kao i utjecaja sastava tla na dugovječnost vinove loze i kvalitetu grožđa te na sazrijevanja vina u tradicionalnim barrique bačvama. Svojim vinima su priznati i prisutni na sajmovima vina diljem Europe.
Uz pitanja vinogradara udruge “TRS” i zainteresiranosti prisutnih polako smo priveli naš posjet vinariji “ Weingut Mate” kraju.
Zadovoljni novim saznanjma o vinogradarstvu i podrumarstvu uz ljubaznost i stručnost naših domaćina, studijsko putovanje je proteklo ugodno i krenuli smo u vrlo sigurnoj i ugodnoj vožnji, zahvaljujući našem prijevozniku, u naše drago Zagorje s novim iskustvima.
Zahvaljujemo na podršci Općini Tuhelj i našim članovima udruge s obitelji na odazivu”.
Tekst: predsjednik udruge “TRS”, Milan Fabijanić

Napišite komentar