Novosti

Seminar WUSHU U OŠ TUHELJ

Ovog vikenda u OŠ Tuhelj održan je međunarodni trenerski sudački i natjecateljski seminar u WUSHU-u.

Seminar je održan u cilju razvoja ovog borilačkog sporta, također i u smislu licenciranja trenera i sudaca.

Prisustvovalo je 70 natjecatelja i sudaca, a sudjelovali su natjecatelji i treneri iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BIH što je vrlo velik broj s obzirom da je wushu na našim područjima  relativno slabo zastupljen, dok je na svjetskoj razini jedan od najzastupljenijih borilačkih sportova.

Sudionike je posjetio i predsjednik WUSHU saveza g. Zoran Barac  te Petar Turković, izvršni direktor.

 

Seminar je vodio glavni trener Zilhad Mahmuljin.

Nakon seminara održan je sastanak gdje su donijeti zaključci bitni za daljnji razvoj ovog sporta kao i za naše natjecatelje jer u ovoj nas godini očekuju Europsko i Balkansko prvenstvo.

 

Što je WUSHU

 

Nastao u Kini pred mnogo godina, wushu  je sadržajno  bogata, a formom diverzificirana  vještina i šport.  U svom dugogodišnjem  razvoju  wushu se često nazivao vještinom , “guoshu”, odn. u nekim područjima Kine “gongfu”. Korijeni  wushua mogu se pronaći u ranim aktivnostima kineskih predaka i njihovoj borbi za preživljavanje. Za vrijeme prolongirane ere hladnog oružja wushu je bio korišten u vojsci da bi se lakše pokorilo protivnike, te kao tjelovježba i vježba samoobrane običnih ljudi, ali istovremeno i kao njihova vježba za zdraviji i veseliji život. Za vrijeme procesa postupnog razvoja,  u modernim vremenima wushu se odvojio od vojničkih vještina. Sa konceptom napada i obrane kao temeljnim pokretima i kineskom tradicionalnom kulturom kao „background-om“  wushu je postao športom koji uključuje discipline podijeljene u dvije cjeline: taolu i sanshou.

Wushu taolu

je niz povezanih, stiliziranih pokreta koreografiranih prema određenim zakonitostima koje uključuju filozofske konotacije koncepta napada i obrane. Natjecateljske discipline koje uključuju individualne forme, forme s oružjem, parove i demo skupine su:  Changquan, Jianshu, Daoshu, Qiangshu, Gunshu, Taijiquan, Taijijian  te Nanquan, Nandao i Nangun.

Wushu Sanda i Qingda (Sanshou)

Wushu Sanda discipline su borilačke discipline u kojima sudjeluju dva borca u primjeni vježbi napada i obrane. Disciplina Qingda je disciplina polukontakta, a disciplina Sanda je disciplina punog kontakta. Osim udaraca rukama i nogama uz korištenje potpune zaštitne opreme, u sanshou disciplinama borci se mogu koristiti i različitim tehnikama bacanja. Borbe se odvijaju u težinskim kategorijama.

image4image7image1image10image7

Napišite komentar