Novosti

Sastanak načelnika s roditeljima predškolske djece

U utorak 29. rujna u prostorijama DVD-a Tuhelj održan je sastanak načelnika Općine Tuhelj Mladena Hercigonje i roditelja predškolske djece.

Radovi na izgradnji dječjeg vrtića u Tuhlju u samoj su završnoj fazi, a usporedno s time Općina Tuhelj u postupku je ishođenja svih potrebnih dokumenata za početak njegova rada.  Početkom rujna osnovano je Upravno vijeće, a radi uštede privremenim ravnateljem do raspisivanja natječaja za zapošljavanje ravnatelja imenovan je  pročelnik JUO Tuhelj. Također, Općinsko vijeće prošlog je tjedna donijelo suglasnosti na prijedloge najvažnijih dokumenata za rad dječjeg vrtića „Potočić Tuheljski“: Statut, Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada te na Pravilnik o upisu djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga.

S obzirom na brojna pitanja roditelja predškolske djece vezano uz navedenu temu, načelnik Općine Tuhelj sazvao je sastanak kako bi se odgovorilo na sve nedoumice. Na samom početku načelnik je prezentirao vremenski tijek prijava Općine Tuhelj na natječaje za sufinanciranje izgradnje, objasnio u kojoj su fazi radovi na izgradnji vrtića te ishođenje dokumentacije.

S početkom rada novog dječjeg vrtića Općina Tuhelj sufinancirat će  60% ekonomske cijene vrtića Dječjeg vrtića Potočić Tuheljski za djecu s područja Općine Tuhelj. Roditelji će moći ostvariti sufinanciranje za boravak djece u drugim vrtićima također u 60 %-tnom iznosu samo ako se u tuheljskom vrtiću ne provodi traženi program, odnosno ako u  dječjem vrtiću budu popunjeni kapaciteti. Odluka će vrijediti od početka rada tuheljskog dječjeg vrtića, a do tada bude na snazi  odluka o 50 % sufinanciranju ekonomske cijene okolnih vrtića. „Time će troškovi dječjeg vrtića za neke roditelje biti manji nego što su bili do sad, a nekima će se iznos smanjiti na simboličnoj razini. S obzirom da je ekonomska cijena boravka u vrtiću po djetetu 2000 kn, roditelji će izdvojiti mjesečno 800 kn“, istaknuo je načelnik.

Dječji vrtić prilagođen je za boravak ukupno 42 djece starosti od 3 godine nadalje, podijeljene u dvije starosne skupine.  „S obzirom da je u uvjetima natječaja za financiranjem izgradnje dječjeg vrtića jedan od kriterija bio ekonomska cijena troškova po djetetu, odlučili smo se za tako navedeni model radi dobivanja maksimalnog iznosa financiranja projekta. Ukoliko se iskaže potreba putem poziva za iskazivanje interesa za pohađanjem jaslica, u vremenskom periodu od godine dana u mogućnosti smo oformiti i jasličku skupinu u prostorijama multifunkcionalne dvorane dječjeg vrtića“, objasnio je načelnik Hercigonja.

Nakon izlaganja načelnika, djelatnica JUO Tuhelj Katarina Špetić pojasnila je uvjete za ostvarivanje prednosti pri upisu djece u vrtić te olakšice na cijenu boravka djece u vrtiću.  „Prioritet kod upisa imat će djeca s područja Općine Tuhelj tako da roditelji s područja Tuhlja ne trebaju brinuti hoće li biti dovoljno mjesta za upis i boravak njihove djece.“  Za boravak drugog djeteta istog obiteljskog kućanstva u vrtiću roditelji će ostvarivati 20 % popusta na cijenu, a za treće i svako iduće dijete roditelji se oslobađaju plaćanja troškova boravka djeteta u vrtiću. Osim navedenoga, na sastanku su objašnjeni i drugi uvjeti za ostvarivanje prednosti pri upisu te druge olakšice za ostvarivanje povoljnije cijene boravka djece, odnosno sve ono što je prethodno propisano zakonom.

Sve informacije koje su prezentirane i objašnjene na sastanku bit će objavljene u natječaju za upis djece koji će biti raspisan  nakon dobivanja suglasnosti ministarstva na program rada vrtića. Natječaj bude otvoren u trajanju od minimalno 15 dana. Roditelji će sve potrebne informacije moći primiti putem web stranice Općine Tuhelj, na oglasnim pločama i u medijima. Također, za sva pojašnjenja moći će se javiti u JUO Tuhelj.

Na samom kraju sastanka uslijedila su brojna pitanja roditelja što je pokazatelj kako je bilo nužno i korisno okupiti sve na jednom mjestu, kako bi se dobile sve potrebne i točne informacije.

Napišite komentar