Novosti

Sanirat će se krov školske sportske dvorane u Tuhlju, a vrtić bi svoja vrata trebao otvoriti 1. listopada

Tekst i fotografije: portal Zagorje.com i Zagorski list

Župan Željko Kolar te potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić danas su obišli Osnovnu školu Lijepa naša Tuhelj te radove na dječjem vrtiću u Tuhlju…

Ravnateljica OŠ Lijepa naša Tuhelj Snježana Romić istaknula je probleme koji su vezani za sportsku dvoranu na kojoj prokišnjava krov, dok su se ostali manji problemi rješavali u hodu. Rekla je i kako se tijekom gradnje vanjskog igrališta dogodio pomak na kanalizaciji i odvodu što će se također morati sanirati.

Župan Kolar je najavio adaptaciju odnosno popravak krova na školskoj sportskoj dvorani vrijednosti 742 tisuće kuna, što je prijavljeno na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u projektu natječaja ‘Program podrške razvoju lokalne zajednice’. – Naš projekt nije najbolje prihvaćen od ministarstva što ne razumijem jer nam je odobreno ispod 10 posto subvencioniranja same investicije, dok se za neke druge programe poput uređivanja groblja izdvajalo i do 500 tisuća kuna. Prioritet uvijek trebaju imati djeca kao i svi projekti vezani za školstvo, obrazovanje te brigu o mladima, a tek nakon toga drugi projekti. To ide na dušu ministru i onima koji su ocjenjivali projekte – naglasio je Kolar dodajući da će Županija kao i uvijek vlastitim sredstvima taj projekt realizirati i to kroz školske praznike. Župan vjeruje da će radovi biti gotovi do početka školske godine ili najkasnije do početka korištenja sportske dvorane za nastavu tjelesnog odgoja, odnosno do jesensko-zimskog perioda.

Što se tiče dječjeg vrtića koji je u gradnji, župan je rekao da mu je izuzetno drago što će nakon dugog niza godina općina Tuhelj dobiti svoj vrtić te da vjeruje da će to uvelike olakšati roditeljima koji svoju djecu vode u okolne vrtiće, a ima ih preko 30-ak. Načelniku je čestitao na projektu i na tome što radovi na vrtiću izvrsno napreduju, a pohvalio je i ravnateljicu škole Snježanu Romić zbog velikog broja izvanškolskih aktivnosti te sadržaja koji se nude djeci. Pohvalio je izvrstan rad DND-a Tuhelj.

Načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja rekao je da je izgradnja vrtića u visokoj fazi završetka te ide prema kraju. – Radovi teku prema sukladnom terminskom planu, a veseli me da smo u nekim fazama i ispred rokova. Nadam se da će ovaj objekt veličine 470 metara kvadratnih 1. listopada otvoriti vrata za 42 mališana koji će biti smješteni u dvije odgojne skupine – istaknuo je Hercigonja dodajući da bi ga kao načelnika veselilo da postoji i potreba za širenjem. – Ovu multifunkcionalnu dvoranu možemo pretvoriti i u jaslićku grupu ili grupu veće djece sukladno potrebama – objasnio je načelnik. Podsjetio je da je projekt izgradnje vrtića financiran iz fondova Europske unije i vrijedan 8,3 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava 6,6 milijuna kuna, a ostatak Općina financira vlastitim sredstvima.

Siniša Hajdaš Dončić pohvalio je KZŽ što unatoč smanjenim prihodima, ulaže preko 100 milijuna kuna u energetsku obnovu što je čini prvom županijom u Hrvatskoj koja ulažu u obrazovne ustavnove. Kolega Vešligaj i ja ukazivali smo na netransparentnost u dodjeli sredstava bilo da je riječ o projektima koje sufinancira Europska unija ili je riječ o sredstvima iz državnog proračuna. Nedopustivo je da prioriteti kao što je obrazovanje imaju manji udio u sufinanciranju, a projekti koji mogu pričekati se provode – istaknuo je Hajdaš Dončić koji je naglasio da će buduće Vlade morati razmišljati na koji način i kako pomoći jedinicama lokalne samouprave u sufinanicranju dječjih vrtića te da će država morati pomagati još i više.

 

 

 

Napišite komentar