Novosti

Puhački orkestar ”Lipa” sudjelovao na međunarodnom natjecanju u Splitu

Puhački orkestar “Lipa” Tuhelj – osvrt sa međunarodnog natjecanja Mitteleuropa-Blasmusikfest Split 2015.
Prvi puta od svoga osnutka, a to kreće od daleke 1927. godine, ovaj orkestar se odvažio i otišao na međunarodno natjecanje,  Mitteleuropa-Blasmusikfest 2015. Split od 23.04.-26.04. 2015.
Naziv, mjesto i datum su, koje će ovaj orkestar zabilježiti kao “naj” u dosadašnjem postojanju. Reporterski bi to bio uvod u priču koju bismo Vam ispričali.
Izgledom, odgovornim ponašanjem, svojim sviračkim nastupom ovaj orkestar koji obiluje mladim entuzijastima i zaljubljenicima u muzičku umjetnost, tih dana bio je ponos svoga Tuheljskog kraja. Splićani i njihovi turisti imali su priliku vidjeti i naravno čuti na ulicama, parkovima i trgovima Dioklecijanove palače šarenilo boja i zvukova orkestara iz zemalja: Austrije, Češke, Poljske, Finske i Hrvatske.
Prekrasan dan izmamio je mnoštvo ljudi i na Prokurative gdje su orkestri zajednički odsvirali nekoliko kompozicija na sveopće oduševljenje furešta i domaćih.
A nastavak njihovog boravka u ovome prekrasnom gradu povijest je koja će ostati u svakom članu urezana kao ponos i čast na sve što su jedni drugima tada priuštili.
Primarni nastup orkestru je bio natjecanje u srednjoj, C kategoriji u konkureciji sa najviše orkestara, njih osam. I tu kao i svemu, članovi su pokazali zavidnu ozbiljnost, pristup i predanost onom što ih je u tome trenutku očekivalo. Uporijebili su svo svoje stečeno znanje i vještine, svu energiju usmjerili u izvedbu, te harmonično i disciplinirano, baš kako muzička umjetnost i zahtjeva, odmuzicirali pred međunarodnim žirijem i mnogobrojnom publikom u dvorani.
Bio je to izvrstan nastup. Odmah se moglo osjetiti da izvedba nije upućena samo žiriju, nego da tu ima još nešto.
Na proglašenju rezultata u prepunoj dvorani uz sveopće odobrenje prisutnih naš orkestar dobio je 2. nagradu žiria, a njihov dirigent titulu najboljeg dirigenta svih kategorija.
Na zajedničkom druženju i slavlju svih protagonista ove manifestacije opet su bili primjer kako se slavi uspjeh i postignuto priznanje.
Na povratku u naše Zagorje bio je to najveseliji autobus na cesti.
dirigent Ivan Kšenek

 

PO LIPA SPLIT

Napišite komentar