Novosti

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova obilježilo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo 22. rujna, u spomen kada su na taj dan 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

Svakog dana tisuće žena i djevojčica žrtve su nasilja. Mnoga se nasilja događaju u krugu obitelju i ostaju neprijavljena. Svako nasilje nad ženama (psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje) je neprihvatljiv oblika ponašanja jer predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova dan uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja zapalilo je svijeće kod velikog križa na novom groblju u spomen svim ženama žrtvama nasilja.

U utorak 19. rujna Općinsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo je svoju sjednicu na kojoj je raspravljano o provedenim i budućim aktivnostima. Povjerenstvo je podržalo inicijativu da Općina Tuhelj usvoji Rezoluciju kojom se Općina Tuhelj proglašava mjestom sigurnim za žene koja će se u ponedjeljak 25. rujna naći na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća.

 

 

 

Napišite komentar