Novosti

OPTIX infrastructure će izgraditi širokopojasnu infrastrukturu u projektnom području Pregrada

Gradovi Pregrada i Klanjec, te općine Desinić, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, KrapinskeToplice, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela dobiti će vrhunsku infrastrukturu širokopojasnog pristupa zahvaljujući ulaganju tvrtke OPTIX infrastructure d.o.o. (OPTIX) i sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).
OPTIX je potpisao ugovore o sufinanciranju 17 projekata po provedenom natječaju Ministarstva
mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za dodjelu bespovratnih sredstava iz NPOO-a za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima gdje nema dovoljno komercijalnog interesa za ulaganja. Ukupna vrijednost projekta je veća od 200 milijuna eura.
Među spomenutim projektima je i PRŠI Pregrada koji obuhvaća 16.364 potencijalnih korisnika u „bijelim područjima“ u gradovima Pregrada i Klanjec, te općinama Desinić, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela. Projekt će se sufinancirati sredstvima iz NPOO u iznosu od 9.505.196,09 EUR.
OPTIX infrastructure d.o.o. (www.optix.hr) tvrtka je u vlasništvu Meridiam-a
(www.meridiam.com), francuskog investicijskog fonda s globalnom prisutnošću specijaliziranog za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje održivom javnom infrastrukturom. Jedno od glavnih područja interesa Meridiam-a su kritične javne usluge, uključujući i svjetlovodne mreže. Ono što Meridiam izdvaja od ostalih investitora je njegova dugoročna predanost povezivanju
zajednica kojima nisu dostupne odgovarajuće usluge.
Riječ je o najvećem greenfield telekomunikacijskom projektu povezivanja ruralnih područja Republike Hrvatske infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu.
Do sredine 2026. OPTIX će infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu povezati više od 200.000 kućanstava na područjima gdje nije bilo komercijalnog interesa za ulaganja postojećih telekom operatera. Kućanstva i drugi korisnici će po izgradnji infrastrukture moći samostalno odabrati usluge telekomunikacijskog operatera kojeg žele koristiti, a sam OPTIX
neće nuditi usluge u maloprodaji.

Napišite komentar