Novosti

Općini Tuhelj “petica” iz transparentnosti proračuna

U srijedu, 03. srpnja 2019. godine u Zagrebu su predstavljeni godišnji rezultati istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna. Općina Tuhelj objavila je pravovremeno svih 5 dokumenata na temelju kojih se izračunava proračunska transparentnost te je samim time postigla najviše moguće ocjene.

Od 2017. godine, Općina Tuhelj krajem godine organizira i Javnu tribinu za mještane koji se žele bolje informirati, komentirati ili predložiti promjene proračuna, a sve u svrhu povećanja transparentnosti, suradnje i otvorenosti u izradi jednog od najvažnijih dokumenata Općine.

Transparentnost lokalnih proračuna za potrebe ovog istraživanja mjerila se na temelju pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Detaljne rezultate istraživanja možete pogledati ovdje, kao i interaktivnu kartu transparentnosti.

 

 

Napišite komentar