Novosti

Okupljanje uzgajivača konja

Već peti puta zaredom, Zdravko Karlo, supruga Ivančica i kćerka Mateja iz zaseoka Jamići, Pristava kod Tuhlja, domaćini su tradicijskog okupljanja uzgajivača konja s područja Huma na Sutli, Desinića i Tuhlja i zajedničkog jahanja rutama tuhljeskih krajobraza, druženja, razmjene iskustava uz domjenak koji je priredila Ivančica sa svojim prijateljicama.
Kiša koja je ovih dana obilno pljuštala, ove nedjelje popodne je prestala, i omogućila jahačima da priprema svoje konje za jahanje i uspješno završe svoje rute. Konjanike su na povratku veselo dočekali okupljeni rođaci i prijatelji. Na lijepo njegovanim konjima, jahači su zadovoljno sjahali, oslobodili svoje konjiće sedala, poslužili ih za njih pripremljenim jelom.
– Rutom kojom smo jahali dugom oko 15 km kretali smo se većinom travnjacima i tako izbjegavali prometnice. Zahvalan sam svima koji su se odazvali na druženje i pripremi za jelo, iće i piće, i naročito harmonikašu
Ivanu Ljubiću, čija je unuka Ivana također jahačica – zadovoljno je kazao domaćin ovog tradicijskog jahanja, Zdravko Karlo, nakon što je sjahao sa svoje Aste. Njegova kćerka Mateja, koja jaše Suzi i sudjeluje u konjskim utrkama, veselo je kazala kako je ovaj sport usrećuje.
Druženju uzgajivača konja je nazočio i načelnik općine Tuhelj, Mladen Hercigonja koji podržava ovu sportsku priredbu.
– Zahvaljujem obitelji Karlo na gostoprimstvu, dobroj organizaciji ovog jahanja i druženja te svima koji su također u tome pomagali. Konji su kroz povijest imalo veliku ulogu u životu ljudi. U posljednje vrijeme vraća se tradicija uzgoja konja – istakao je Mladen Hercigonja.
(Ivo Šućur)

Napišite komentar