Novosti

Održana sjednica Općinskog vijeća elektroničkim putem – donesena je odluka o osnivanju dječjeg vrtića i mjere pomoći gospodarstvenicima i roditeljima zbog situacije uzrokovane virusom COVID19

Tekst i fotografije: Zagorski list i portal Zagorje.com

U srijedu 23. travnja Općinsko vijeće Općine Tuhelj održalo je svoju 23. sjednicu. Radi trenutne situacije izazvane koronavirusom, a u skladu s uputom Ministarstva uprave, sjednica je održana u elektroničkom obliku. Na sjednici je prihvaćeno izvješće načelnika o radu od srpnja do prosinca 2019. godine i donesena odluka o godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna za 2019. godinu, a o najvažnijim ostvarenjima u tom razdoblju razgovarali smo s načelnikom Općine Mladenom Hercigonja.

– Mnogi kapitalni projekti realizirani su ili završeni u drugoj polovici 2019. godine. Završili smo izradu projektne dokumentacije za uređenje centra Tuhlja, započeli s izgradnjom dječjeg vrtića, uredili smo prometni otok u Tuheljskim Toplicama i dovršili projekt WiFi4EU kojim je omogućen wifi na 6 lokacija na području općine. Krajem godine donijeli smo Odluku o izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Tuhelj te smo primili pozitivan odgovor Agencije za plaćanja u poljoprivredi vezano uz financiranje izgradnje parka s fontanom u Tuheljskim Toplicama. Redovito smo održavali nerazvrstane ceste, a radove poput košnje trave uz bankine, čišćenja i vršenja iskopa kanala i slično obavljali smo komunalnim vozilom u vlasništvu Općine, što predstavlja značajnu uštedu u odnosu da su ti radovi odrađeni od strane vanjskog izvođača. Asfaltirano je 1095 m nerazvrstanih cesta te je nastavljeno s proširenjem i modernizacijom te održavanjem javne rasvjete. Također, sanirali smo klizište uz nerazvrstanu cestu u Pristavi, odvojak Pleški, i raduje nas što trenutno nemamo nesaniranih klizišta. Uza sve kapitalne projekte i komunalne radove, nastavili smo sa subvencijama poljoprivrednicima i obrtnicima, te izvršavali program socijalne skrbi kojim smo pomagali najpotrebitijim našim mještanima, pomagali roditeljima djece od najranije dobi pa do završetka školovanja putem novčanih pomoći, primjerice darova za novorođene, subvencioniranja vrtića i troškova školovanja. Nastavili smo provoditi projekt „Tuhelj za mlade“ kojim smo organizirali aktivnosti s ciljem uključenja mladih u društveni i politički život općine, a osobito pohvaljujem rad Savjeta mladih koji ima veliku ulogu u njegovu provođenju i nadzoru. Također, financiramo djelovanje 13 tuheljskih udruga i zaista nas veseli svaki uspjeh koji postignu. Ljudi i njihovo zadovoljstvo životnim uvjetima, jest ono što rad Općine čini svrsishodnim, a volonterizam je jedan od važnih kotačića boljeg i tolerantnijeg društva – istaknuo je načelnik Hercigonja te zahvalio vijećnicima na konstruktivnim raspravama prilikom donošenja 61 akta na tri sjednice održane tijekom navedenog polugodišnjeg perioda.

– Ponosni smo i priznanje za transparentnost proračuna koje je u srpnju Općina primila od strane Instituta za javne financije. Sve navedeno ne bi bilo moguće i bez konstantnog odgovornog rada djelatnika Jedinstvenog upravnog odjela – ističe načelnik.

 

Mjere pomoći

Na sjednici je donesena i Odluka o osnivanju dječjeg vrtića. Mještani su imali prilike predložiti ime vrtića i glasati između 41 prijedloga. – Donošenjem ove odluke osniva se ustanova dječjeg vrtića u Tuhlju u skladu s odredbama Zakona o ustanovama i Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Donošenje imena našem dječjem vrtiću shvatili smo veoma ozbiljno i željeli smo da svi zainteresirani imaju priliku reći što misle o tome. Najviše glasova dobio je „Tuhi“, no navedeni naziv nije bilo moguće izabrati, s obzirom da smo na naš upit od strane Terma Tuhelj d.o.o. primili informaciju kako je naziv „Tuhi“ zaštićeni brend Terma Tuhelj d.o.o. u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Općinsko Vijeće je elektronskim glasanjem izabralo prijedlog naziva ”Potočić“, s obzirom da se u blizini nalazi potok, navedena tema iz prirode se može odlično brendirati dječjom temom, a od strane stanovnika Općine Tuhelj bio je drugoizabrani u provedenom glasanju – pojašnjava načelnik Hercionja. Pitali smo ga i na koji način Općina Tuhelj izlazi ususret stanovnicima općine Tuhelj kao i gospodarstvenicima s područja općine s obzirom situaciju epidemije koronavirusa. – S obzirom da je Zakonom o dopuni Zakona o komunalnom gospodarstvu dana mogućnost općinskim i gradskim vijećima da u slučaju nastupanja posebnih okolnosti odlukom oslobodi obveznike plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja tih okolnosti, Općinsko vijeće Općine Tuhelj donijelo je odluku kojom se oslobađaju plaćanja komunalne naknade pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarske djelatnosti koje su obustavljene Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Odnosno, navedeni gospodarstvenici oslobođeni su plaćanja komunalne naknade za razdoblje od 20. ožujka 2020. godine pa do donošenja odluke o opozivu posebnih okolnosti, a obveza za komunalnu naknadu dostavit će se po isteku posebnih okolnosti s uračunatim iznosom oslobođenja. S obzirom da je Vlada RH donijela odluku kojom se od 16. ožujka obustavlja rad ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, također smo donijeli odluku kako će Općina Tuhelj na sebe preuzeti cjelokupni iznos ekonomske cijene redovitog programa vrtića za djecu s prebivalištem na području općine Tuhelj za vrijeme trajanja navedene mjere, kako bi se roditeljima olakšala financijska situacija i oslobodilo ih se plaćanja usluge koju trenutno ne koriste. Svjesni smo gospodarske i zdravstvene situacije u kojoj se nalazimo, kao i važnosti odgovornog ponašanja u borbi protiv epidemije, stoga pozivam sve stanovnike Općine Tuhelj da poštuju mjere kako bi se prevenirao i smanjio broj oboljelih od koronavirusa te kako bi se posljedično na temelju dobre epidemiološke situacije postepeno ukidale restriktivne mjere a gospodarstvo lakše i brže oporavilo od ove nenadane situacije.

Također, zahvaljujem svima koji su do sada poštivali mjere, članovima Stožera civilne zaštite Općine Tuhelj i volonterima DVD-a Tuhelj na praćenju poštivanja mjera, jer bez takve zajedničke sinergije ne bismo imali ovako dobre epidemiološke pokazatelje na području općine – naglasio je načelnik Mladen Hercigonja.

Napišite komentar