Novosti

Održana Javna tribina o zbrinjavanju komunalnog otpada

Proteklog je ponedjeljka održana Javna tribina o zbrinjavanju komunalnog otpada u organizaciji Općine Tuhelj i komunalnog poduzeća Zelenjak.d.o.o. Oko stotinjak mještana okupilo se u tuheljskoj sportskoj školskoj dvorani kako bi se informiralo o predstojećim promjenama u zbrinjavanju miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada.

Djelatnice komunalnog poduzeća Zelenjak koje na prostoru Općine Tuhelj vrši zbrinjavanje komunalnog otpada, direktorica Jožica Dežmar sa suradnicama, mještanima su nastojale objasniti što donosi novi Zakon i Pravilnik koji je usvojilo Općinsko vijeće Općine Tuhelj, a koji je stupio na snagu 1.11. ove godine.

Odvojeno sakupljanje otpada

– Stupanje novog zakona za cilj ima da Hrvatska preuzme standarde EU kada je gospodarenje otpadom u pitanju. Jedna od važnih promjena u odnosu na dosadašnje gospodarenje otpadom je obveza odvajanja otpada na kućnom pragu. Svi građani moraju odvojeno sakupljati biorazgradivi otpad, reciklažni otpad (papir i staklo), glomazni otpad, što znači da u kanti za miješani komunalni otpad više ne smijemo stavljati biorazgradivi otpad. Građani će dobiti kante za plastiku i papir  – rekla je Dežmar koja je od novosti navela još da će „Zelenjak“ čipirati posude za miješani komunalni otpad.

Nove cijene odvoza

– Od 1.11. idemo s novim cijenama koje su vezane uz volumen kante i broj osoba u kućanstvu. Za 11. i 12. mjesec poslat ćemo račune za cijenu obvezne minimalne usluge (paušal), prema kantama koje su kućanstva zadužila, zato jer još uvijek na cijelom području nismo čipirali kante, pa nećemo slati račune za varijabilni dio. Nakon toga računi će biti za četveromjesečno razdoblje. Dobit ćete račune za paušal plus koliko puta ćete predati svoju zelenu kantu za miješani komunalni otpad, a što ćemo očitati na temelju digitalne evidencije. Za posudu od 80 l cijena obvezne minimalne javne  usluge bit će 50,53 kn i 2,41 kn po odvozu zelene čipirane kante, za posudu od 120 l bit će 75, 80 kn plus 3,62 kn po odvozu zelene čipirane kante, a za posudu od 240 l cijene će biti 93,29 kn plus 7,23 kn po odvozu zelene čipirane kante – najavila je nove cijene mještanima djelatnica Zelenjaka d.o.o.

Uslijedila su pitanja i prijedlozi građana koji su složni u nezadovoljstvu novim režimom odvoza  jer će se otpad jednako kao i do sada, (tri puta mjesečno odvozit će se miješani komunalni otpad, jednom mjesečno reciklažni otpad), a cijena usluge odvoza znatno je porasla.  Poskupljenje cijena odvoza komunalnog otpada novi je udarac na ionako skromna primanja građana, posebice socijalno najosjetljivije skupine umirovljenika – nezadovoljni su građani, kojima također nije jasno zašto po uzoru na susjednu Varaždinsku županiju odvojeno sakupljanje otpada nije dovelo do pojeftinjenja cijena odvoza.

– Općina Tuhelj inicirala je organiziranje tribine o zbrinjavanju komunalnog otpada kako bi se pružile sve potrebne informacije po pitanju cijena i novog načina zbrinjavanja otpada zainteresiranoj javnosti.  Nažalost, korekcije cjenika komunalnog poduzeća Zelenjak uslijedile su sukladno izmjenama Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojim se zahtijeva drugačiji način gospodarenja otpadom, što posljedično zahtijeva višu cijenu odvoza. Također, nismo sigurni na koje pojeftinjenje cijena u Varaždinskoj županiji se referirao jedan od mještana, s obzirom da se cjenik odvoza otpada formira za svako komunalno poduzeće posebno. A upravo je i u Gradu Varaždinu cijena odvoza porasla kao i u svim drugim gradovima i općinama s obzirom na nove zakonske obveze za sva komunalna poduzeća  – rekao je načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja, te zahvalio mještanima na iskazanom interesu i najavio daljnje edukativne radionice o razvrstavanju otpada kako bismo svi zajedno doprinijeli boljem zbrinjavanju otpada i poštivanju zakonskih obaveza

Napišite komentar