Novosti

Odluka o svjetlostaju – gašenju javne rasvjete na području općine Tuhelj

Općinsko vijeće Općine Tuhelj na svojoj 5. sjednici održanoj dana 11. travnja donijelo je Odluku o svjetlostaju, odnosno gašenju javne rasvjete na području općine Tuhelj.
Hrvatski sabor je početkom 2019. godine izglasao Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, a kako i sam naziv kaže, cilj ovog Zakona je zaštita od svjetlosnog onečišćenja uzrokovanog emisijama svjetlosti u okoliš iz umjetnih izvora svjetlosti kojima su izloženi ljudi, biljni i životinjski svijet u zraku i vodi, druga prirodna dobra, noćno nebo i zvjezdarnice, uz korištenje energetski učinkovitije rasvjete.
S obzirom na Zakon i da je na tržištu energenata došlo do znatnog povećanja cijene električne energije, predložene su mjere za smanjenje troškova. Kako bi se smanjio trošak i ne bi znatno opteretio Proračun, donesena je predmetna odluka, odnosno isključenje javne rasvjete u vremenu od 00,00 do 04,00 sata na 12 mjerenih mjesta. Isto se ne odnosi za naselja Tuhelj (centar) i Tuheljske Toplice (turističko mjesto).
Ovih dana završeni su radovi, a trošak ugradnje tajmera i tehničke prilagodbe sustava uključivanja/isključivanja stajao je naš proračun 18.750,00 kuna. Isključenjem javne rasvjete na predloženi način procjenom će se ostvariti ušteda za cca 30 %, odnosno 100.000,00 kuna.

Napišite komentar