Novosti

Obilježen Dan antifašističke borbe u Tuhlju

Predstavnici Općine Tuhelj obilježili su Dan antifašističke borbe polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika žrtvama fašizma u Tuhlju u parku kraj Osnovne škole Lijepa naša.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. To je ujedno bio početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od petsto tisuća hrvatskih građana.

Hvala hrabrim Tuhljankama i Tuhljanima, hvala svakome tko je svojim angažmanom u II. svjetskom ratu sudjelovao u borbi protiv fašizma, najvećeg zla koje je zadesilo svijet! Naša hrvatska država nastala je na antifašističkim temeljima, a Ustavom su zajamčena prava u čiju obranu i danas postoji potreba za jačanjem antifašističkih snaga. U današnje vrijeme svjedočimo porastu netrpeljivosti i nepoštivanja različitosti, stoga antifašizam danas u središtu pozornosti mora imati čovjeka, njegovo dostojanstvo, slobodu izbora, građanska prava, prava na jednakosti i slobodu, pravo na život dostojan čovjeka!

Napišite komentar