Novosti

Obavijest – priopćenje Stožera civilne zaštite RH od 16.03.2020.

[VAŽNO PRIOPĆENJE, 18. OŽUJAK)

[Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije od srijede, 18. ožujka 2020. godine organizira izdvojenu ordinaciju za trijažu pacijenata sa sumnjom na COVID-19 infekciju, koja će imati 24-satno radno vrijeme, a koja će raditi u ambulanti u Oroslavju, Ulica Stjepana Radića 6a.

 

Mole se pacijenti sa respiratornim problemima koji su bili u inozemstvu u zadnjih 14 dana ili u kontaktu sa zaraženom osobomda se javljaju na broj: 264-057 ili dolaskom u posebno označeni prostor izdvojene ordinacije gdje će biti savjetovani o daljnjem postupku.

Broj nadležnog epidemiologa možete dobiti preko županijskih centara pozivom na broj 113.]

 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izdao je novo priopćenje za medije u kojem se navodi da je na području Republike Hrvatske 56 osoba zaraženo koronavirusom, a 3 ih je izliječeno.

Priopćenje za medije 16.03.2020.

Na području općine Tuhelj i cijele Krapinsko – zagorske županije još nema oboljelih te svi trebamo svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti tome da tako i ostane.

Apeliramo na naše mještane da redovito prate vijesti i pridržavaju se svih preporučenih mjera zaštite. Posebno apeliramo na naše sumještane koji su stariji od 60 godina te samim time spadaju u skupinu najugroženijih osoba, da se pridržavaju sljedećih uputa:

– Česta higijena ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20-ak sekundi;
– Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta;
– Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac,
– Nošenje medicinske maske obvezno je ako imate respiratorne simptome,
– Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku;
– Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Preporučuje se održavati higijenu svog stambenog prostora –tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu.

Nadalje, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi, te javna okupljanja ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.

Na području Republike Hrvatske zabranjena su okupljanja s više od 100 ljudi.

Kao što je i ranije objavljeno, Općina Tuhelj neće do daljnjega održavati nikakva javna okupljanja, bez obzira na broj ljudi, stoga pozivamo sve naše mještane da ne organiziraju okupljanja, bez obzira radilo se o privatnim, poslovnim ili društvenim događanjima te da se na ista takva ne odazivaju kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

 

Načelnik Općine Tuhelj

Mladen Hercigonja

 

Zavod za javno zdravstvo – preporuke

 

 

Napišite komentar