Novosti

Povijest

Podno Cesargradske gore, između koloritnih brežuljaka smjestio se Tuhelj. Ime je dobio po staroslavenskoj riječi «tuhl» koja označava udubinu, vlažno mjesto što u kajkavskom narječju objašnjava riječ «tuhtina».
Prva pisana isprava o Tuhlju datira iz 1403. godine. Kroz svoju prošlost Tuhelj se istako kao povijesno, crkveno, političko i kulturno središte. Upravo je tu, u Tuhlju sagrađena Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je svojom velebnošću te kulturnim i povijesnim značajem nadaleko poznata. Ona je danas prava ljepotica među tuheljskim hižama.
Kao političko središte, Tuhelj ponovo dobiva priznanje stvaranjem hrvatske države kada postaje samostalna općina. Njezinim djelovanjem potiče se razvoj turizma, poljoprivrede i drugih gospodarskih grana.
Uz javno djelovanje Tuhelj resi zajedništvo i sloga njegovih ljudi. Bez obzira na probleme, tuhljani su znali uvijek naći zajednički jezik. Slučajnom namjerniku rekli bismo da je ovdje dobrodošao u svako vrijeme sa željom da razgaljena srca osjeti tuheljsku dušu.

 

SPOMENICI KULTURE

1. Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije Tuhelj
Stara je preko 600 godina. Prvi pisani spomen o tuheljskoj župi nalazi se u ispravi apostolskog sudišta u Rimu od 21. listopada 1402. godine. U njemu sudac Adam Usk navodi da u Tuhlju postoji « župna crkva Svete Marije Tuheljske koja ima zvonik, zvono, krstionicu i groblje.» Najstariji dio župne crkve i danas ima obilježja onovremene gotičke arhitekture. Posvetio ju je zagrebački biskup Petar Petretić i odredio da se njeno «posvetilo» slavi drugu nedjelju iza Uskrsa. Nakon zadnje obnove crkve istu je blagoslovio zagrebački nadbiskup msgr. Josip Bozanić 23.09.2001. godine. Na jednom od unutrašnjih zidova crkve nalazi se veliko brončano raspelo, dar akademskog kipara Antun Augustinčića njegovom prijatelju župniku Marcelu Novaku.

2. Dvorac «Mihanović» Tuheljske Toplice
Barokni dvorac, danas u vlasništvu poduzeća Terme Tuhelj d.o.o. u sklopu kojeg je vrhunska ugostiteljska ponuda. Više o dvorcu Mihanović možete pogledati na http://www.terme-tuhelj.hr/hr/restorani/dvorac-mihanovic-14967.

3. Kapela Svetog Josipa u Tuhlju
Prvi put se spominje 1727. godine. Nalazi se na brijegu iznad Starog groblja u Tuhlju.

4. Kapela Svetog Križa u Svetom Križu
Izgrađena je 1500. godine. U gotičkom stilu. Nalazi se na Sečnovu brdu.

5. Kapela Svete Margarete u Lenišću
Izgrađena je 1703. godine na mjestu gdje je postojala već 1639. godine drvena kapela.