Novosti

Jahanje i druženje uzgajivača konja u Tuhlju

Uzgajivači konja s područja Tuhlja, Huma na Sutli i Desinića prošle su se subote okupili u Tuhlju, u kući obitelji Zdravka i Ivančice Karlo, kako bi krenuli na zajedničko jahanje tuheljskim krajem.

Inače je postala tradicija unazad nekoliko godina da se povremeno družimo kod jednog od nas uzgajivača konja“, započela je razgovor domaćica Ivančica, koja nas je dočekala s platom zagorskih suhomesnatih narezaka i sireva, bučnicom i gibanicom. Ubrzo su joj se pridružile i druge žene koje su kod svojih kuća pripremile i druge razne kolače.

Za to vrijeme domaćin Zdravko pomogao je gostima da osvježe i pripreme konje za jahanje. Nakon kratke zakuske desetak jahača krenulo je u jahanje tuheljskim krajem. Na njihovom putu dočekala su ih kratka osvježenja u kleti  Srećka Dvoršaka, kod Damira Ptujca i  caffe bara Monaco, a po povratku u kući domaćina dočekali su ih vinski gulaš kuhan pod budnim okom Božidara Vragovića, žganci od pšeničnog brašna i vruća bučnica.

„Ruta kojom smo jahali bila je duljine oko 25 km te koncipirana tako da se više krećemo kroz livade i prirodu, a što manje uz prometnice.  Ovakva događanja su prilika da razmijenimo iskustva u uzgoju konja i podružimo se.  Hvala svima koji su se odazvali na druženje, te svima koji su nas dočekali na našem putu uz osvježenje i razgovor“, poručio je domaćin Zdravko Karlo.

Druženju uzgajivača konja prisustvovali su i načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja i njegova zamjenica Veronika Kolman, koji su im pružili punu podršku u radu, zahvalili obitelji Karlo na domaćinstvu i pozvali sve prisutne da se prijave na utrke konja jahača i konjskih zaprega na Sajmenom danu u Tuhlju koji se organizira u kolovozu povodom manifestacije Dana općine Tuhelj.

Obitelj Karlo bavi se uzgojem konja iz hobija desetak godina, a trenutno imaju kobilu Astu, pasmine američki kasač, i kobilu Suzi, pasmine hrvatski hladnokrvnjak.  Kćer Mateja redovito sudjeluje u utrkama konja jahača na Sajmenom danu u Tuhlju, gdje je 2017. i 2018. godine osvojila brončani pehar u utrci konja jahača. Uzgojem konja obitelj se bavi iz hobija te se rado odazivaju raznim događanjima i okupljanjima uzgajivača konja.

„Konj je životinja kojoj je potrebno mnogo pažnje, no oni to svojom plemenitošću i dobrotom vraćaju višestruko. Njihova ljepota, snaga, elegancija i ponos čine ovu životinju posebnom i veličanstvenom, a istovremeno uče nas odgovornosti, prijateljstvu i poštovanju“, objasnila nam je Mateja njihovu ljubav prema konjima.

Druženje uzgajivača konja nastavilo se do večeri, jer kako to biva, u dobrom društvu vrijeme brzo prođe.

Napišite komentar