Novosti

Ivanjski krijes na Žlenderovom bregu

Uz Blagdan Svetog Ivana Krstitelja, Etno udruga “Kolovrat”, Tuhelj, u suton minulog petka priredila je tradicionalno paljenje Ivanjskog krijesa na Žlenderovom bregu u tuheljskoj Pristavi, u nazočnosti oko 400 sudionika.  Nazočne je srdačno pozdravio Ruda Žlender, predsjednik “Kolovrata”, jedne od najaktivnijih etno-udruga u Hrvatskom zagorju, ističući da je ovaj krijes visok 16 metara.

– Ovih dana složili su ga marljivi članovi tuheljske udruge. Izrađen je od 50 kubičnih metara cjepanica, složenih u usku piramidu, u čemu godinama nemamo sebi ravna u ovim visinama. U program slavlja uključilo se 40 kuburaša iz četiri udruge. Paljenje krijesa bilo je točno u 22 sata, a potpalio ga je Igor Hercigonja, za kojeg u šali kažu da je “tuheljski piroman”. Do tog vremena gosti su se mogli poslužiti besplatnim grahom, kojeg je odlično pripremio stalni lovački kuhar Branko Ilić, a za opće raspoloženje zaduženi su svirači Black Band-a.

Uz ukusan grah, popraćen pićima, raspoloženje se uzburkalo grmljavinom kubura. Slavlju je bio nazočan i načelnik Općine Tuhelj, Mladen Hercigonja, koji se također obratio veselim sudionicima:

– Nakon dvije godine pauze zbog epidemije corona virusa posebno me veseli činjenica da je danas ovdje na Žlenderovom bregu Etno udruga okupila veliki broj ljudi. To pokazuje da su ljudi u ova teška i neizvjesna vremena željni društvenih događanja i zabave. Ovako veliki broj okupljenih govori nam i to da naši mještani cijene svoje tradicionalne običaje i drže do svoje tradicije. Čestitam Etno udruzi Kolovrat i svim njenim članicama i članovima na sjajnoj organizaciji ove manifestacije , hvala im na trudu i radu te na promociji naše Općine, želim im uspješan rad i još puno takvih sjajnih manifestacija – zaključio je Hercigonja.

Približavala su se 22 sata. Nastalo je komešanje. Grmile su kubure, a potom su mnogi pripremili mobitele za slikanje. Prasnule su prve iskre i to je  bi znak da počinje lov za plamenovima. Najviše je  bilo uzbuđenja kada se plamen dokopao vrha, a krijes polako gubio ravnotežu, plamenovi su buktali u raznim grotesknim figurama, a oko 23 sata sve se urušilo, tinjalo i polako gasilo.

Najžalosnija su bila djeca koja će ovaj doživljaj godinama pamtiti.

 

Napišite komentar