Novosti

40 GODINA OD OBNOVITELJSKE SKUPŠTINE DVD-A TUHELJ

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhelj osnovano je davne 1906. godine te je kroz svoju povijest prestajalo s radom. Veseli nas činjenica da je skupina entuzijasta 10.10.1982. godine pokrenula rad društva koje djeluje i dan danas. Obnoviteljskoj skupštini prisustvovala su 22 člana od kojih je danas 9 živućih. U čast velike 40. obljetnice i poštovanja prema istaknutim članovima, sadašnje rukovodstvo priredilo je protekle nedjelje prigodni domjenak za njih i sve članove društva nakon održane redovne godišnje Skupštine.

Na redovnoj skupštini u članstvo društva primljena je Doroteja Kordej. Jednoglasno je donesen Program rada i Financijski plan DVD-a Tuhelj za 2023. godinu. Za iduću godinu planiraju se standardne aktivnosti koje se provode kontinuirano kroz godine; vršiti osposobljavanja članova, obnavljati dotrajalu opremu, obilježavati važne datume vatrogastva, osigurati boravak djece u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani nastaviti organizaciju operativnog natjecanja i ostalo. Od novih aktivnosti valja istaknuti osposobljavanje za specijalnost vatrogasac „Bolničar“ te ponovno pokretanje natjecanja za pomladak „Kup Tuhlja.“ Velika želja je izgraditi vatrogasno spremište, a o detaljima izgradnje odlučivati će se početkom iduće godine uz nadu da će se otvoriti i adekvatni natječaji za sufinanciranje.

Sadašnji predsjednik Tramišak osvrnuo se na značaj svakog pojedinca kroz povijest, na njihov rad, nesebično zalaganje za razvoj društva kroz godine i služenje na dobrobit zajednice. Velikim pljeskom bili su nagrađeni prisutni članovi: Ivan Pavunc (tadašnji zamjenik zapovjednika), Robert Romić (tadašnji blagajnik), Krešimir Šurina, Branko Hohnjec i Dubravko Sporiš, a od kojih se za riječ javio Robert Romić koji je ukratko iznio detalje tih početaka: „Okupili smo se jedne nedjelje u prostorima tadašnje Mjesne zajednice te odlučili ponovno okupiti ljude voljne za pomoć drugima. Nismo imali ni prostor, ni opremu za funkcioniranje. Odmah, početkom 1983. godine krenuli smo na osposobljavanje za zvanje „vatrogasac“ te je ubrzo broj članova porastao na 80-tak. Kako su odmicale godine, društvo je napredovalo. Sukladno mogućnosti nabavljena je oprema, vozilo za gašenje požara te je izgrađen vatrogasni dom. Pohvaljujem sadašnje mlado rukovodstvo i njihov rad, posebno s mladima na kojima je budućnost.“

Prisutnima se obratio i općinski načelnik Mladen Hercigonja koji je pohvalio mlado rukovodstvo što su se sjetili na ovakav način obilježiti značajan datum njihove povijesti. Osim standardnih operativnih aktivnosti, ukazao je na poseban doprinos vatrogasaca u posljednje dvije pandemijske godine. Pohvalio je i rad s mladima i djecom uz naglasak da se na tuheljske vatrogasce uvijek može računati za bilo kakvu pomoć te da kao udruga možemo služiti kao primjer svim žiteljima Općine Tuhelj.

Događaju je prisustvovao i tuheljski župnik Božo Belinić,

U nastavku je predsjednik društva sve prisutne podsjetio na bližu povijest: „Trenutno društvo broji 71 član (15 mladež, 13 djeca, 43 ostali) od kojih je 23 operativno sposobnih. Za tjedan dana brojka će se nadamo se povećati jer bi 4 novih članova trebalo položiti ispit za zvanje „vatrogasac“. Naglasio je uspješno odrađene intervencije čiji je opseg u posljednje dvije godine povećan naspram prijašnjih godina te nabavu osobne zaštitne opreme vrijedne preko 279.000 kn budući da smo uspješno prošli na natječaju MUP-a te osigurali bespovratna sredstva EU. Istaknuo je i važne događaje, aktivnosti i kapitalne projekte unazad 5 godina te iznio podatak kako društvo trenutno ima čak 6 članova koji se planiraju u ožujku iduće godine na izvještajnoj skupštini odlikovati odličjem „Vatrogasni veteran“.

Na kraju, članovima obnoviteljske skupštine podijeljeni su prigodni pokloni za uspomenu (licitarsko srce, privjesak za ključeve, penkala i godišnji kalendar).

 

Napišite komentar